Het belang van een beschermd beroep
De beroepsnaam (sport)masseur is niet beschermd. Dat betekend dat iedereen zich masseur mag noemen. Dit is bijvoorbeeld anders geregeld voor fysiotherapeuten of artsen. Deze beroepen zijn beschermd, en alleen mensen die de juiste opleiding hebben gevolgd, en aan de nascholingseisen voldoen mogen zich fysiotherapeut of arts noemen.
Een systeem zoals er voor fysiotherapeuten of artsen is, is er dus niet voor masseurs. Er zijn in Nederland tussen de 30.000 en 40.000 mensen die iets met massage doen. Daar zitten mensen bij die een boek over massage hebben gelezen, tot professionele masseurs die een goede opleiding hebben gedaan en zich continu bijscholen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.
Dat iedereen zich zomaar masseur mag noemen is gek, want als cliënt stel je je kwetsbaar op en vertrouw je een masseur je belangrijkste bezit toe: je lijf. Het is dan ook belangrijk om zeker te weten dat een masseur de juiste kennis en bevoegdheid heeft.
Wat is het NGS?
Het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) is de leden-, branche- en examenorganisatie van en voor alle sport-, sportzorg- en wellnessmasseurs in Nederland.
Als ledenorganisatie heeft het NGS kwalificatieprofielen opgesteld zodat duidelijk is aan welke competenties masseurs moeten voldoen, en adviseert het NGS haar leden over wet- en regelgeving, verzekeringen, naamgeving en imago. Als brancheorganisatie heeft het NGS contact met partijen zoals de landelijke overheid, zorgverzekeraars, NOC*NSF en sportbonden, evenementenorganisatoren, en ketenpartners, zoals (sport)fysiotherapeuten en sportartsen. Als examenorganisatie is het NGS verantwoordelijk voor de examinering van toekomstige NGS-masseurs.
Het kwaliteitskeurmerk van het NGS
Het NGS vindt het belangrijk dat masseurs aantoonbare kennis en kwaliteit bezitten. Daarom hebben zij zelf een licentiesysteem opgezet. Dit licentiesysteem houdt in dat er een kwaliteitskeurmerk aanwezig. Om aan dit kwaliteitskeurmerk te voldoen moeten masseurs examen moeten doen bij het NGS, waarna ze NGS-gecertificeerd zijn, en hebben masseurs de verplichting om praktische en theoretische nascholing te volgen. Dit laatste houdt in dat masseurs aantoonbaar moeten maken dat zij hun praktische ervaring op peil houden door regelmatig te blijven masseren, en cursussen of bijeenkomsten moeten volgen om hun kennis op peil te houden. Alleen als aan deze voorwaarden wordt voldaan wordt een NGS-licentie verlengd.
Verder zet het NGS zich onder andere in om van masseur een volledig beschermd beroep te maken, zodat misstanden en klachten drastisch verminderd kunnen worden.
De weg naar een betrouwbare (sport)masseur
Van de 30.000 tot 40.000 masseurs die geregistreerd staan in de Kamer van Koophandel zijn er zo’n 3000 massagepraktijken aangesloten bij het kwaliteitskeurmerk van het NGS. Er is dus nog winst te behalen!
De NGS biedt een platform aan waar aangesloten masseurs te vinden zijn via vindeenmasseur.nl. Dit geeft klanten de zekerheid dat zij behandeld worden door een gecertificeerde en betrouwbare professional.
Conclusie
Kies voor een NGS-gecertificeerd (sport)masseur. Zo weet je zeker dat je je lijf aan een masseur toevertrouwd met de juiste kennis en kunde. Vaak vermelden masseurs op hun website of ze NGS-gecertificeerd zijn. Je kunt ook een masseur in de buurt zoeken via vindeenmasseur.nl.
Reactie plaatsen
Reacties